Jaki rozmiar podkładu pod tort?

4 min czytania

Każdy upieczony tort może mieć różną wagę. Wiele zależy od zastosowanych składników, jego wielkości czy dekoracji. Waga naszego wypieku jest jednym z kluczowych elementów, który należy brać pod uwagę podczas wyboru odpowiedniej podkładki. W tym artykule zastanowimy się jak wybór rozmiaru podkładki pod tort może wpływać na jego prezentację. Opowiem również, czym należy kierować się podczas dokonywania zakupu tego typu produktów. Sprawdzimy również jak design opakowań cukierniczych wpływa na prezentację tortów. 

Jak wybrać odpowiedni rozmiar podkładki pod tort?

Wybór odpowiedniej podkładki pod tort to jedna z kluczowych decyzji. Nietrudno wyobrazić sobie sytuację, w której przez niedopasowanie rozmiaru czy trwałości wykonania, nasze arcydzieło ląduje na ziemi. Produkty takie jak podkłady do tortów cechują się swoimi prawami. Rozmiar podkładu pod tort jest kluczowym aspektem, który należy brać pod uwagę podczas dokonywania zakupu. 

Warto przed dokonaniem ostatecznej decyzji zaplanować, w jaki sposób chcemy zaprezentować nasz wypiek. Jeżeli nasz tort ma kształt prostokąta to podkładka powinna być o kilka centymetrów dłuższa i szersza niż wypiek. Musimy mieć bowiem odpowiednio dużo miejsca by dobrze je ułożyć. W przypadku tortów parterowych o okrągłym kształcie, powinniśmy najpierw sprawdzić, jaką średnicę będzie miał tort na najniższej warstwie. Dzięki temu możemy dopasować podkład do naszych wymagań. 

Jaki powinien być wymiar podkładki pod konkretny rodzaj tortu?

W wielu sklepach internetowych możemy znaleźć różne rozmiary podstawek do tortu. Decydując się na zakup jednej z nich powinniśmy wcześniej sprawdzić, jakie wymiary końcowe będzie miał nasz wypiek. Pamiętajmy, że opakowania cukiernicze bardzo często dopasowane są do konkretnego rodzaju tortu, o czym możemy przeczytać w opisie produktu na sklepie internetowym. Jeżeli mamy do czynienia z tortem piętrowym, o dużej wadze i wielu warstwach, powinniśmy wybrać solidną podkładkę o kwadratowym kształcie. Szerokość podstawki musi być o kilka centymetrów większa od średnicy najniższej warstwy tortu, tak byśmy mogli go bezpiecznie ustawić. 

Jeżeli nasz wypiek składa się z jednej warstwy i jest prostokątny lub kwadratowy, to warto zakupić podkładkę składającą się z kilku pięter. Dzięki temu będziemy mogli jeszcze lepiej zaprezentować nasz wypiek. Bez wątpienia jednak również w takiej sytuacji podkładka powinna być przynajmniej o kilka centymetrów szersza. 

Jak mierzyć tort, aby dobrać odpowiednią wielkość podkładki?

W zależności od rodzaju tortu dokonywanie pomiaru powinno odbywać się w inny sposób. Jeżeli nasz wypiek ma okrągły kształt, to dopasowanie rozmiary podkładki powinno odbywać się na podstawie jego średnicy. Dokładnie tak samo mierzy się pudełko na tort. Wypieki o prostokątnym kształcie mierzymy wzdłuż i wszerz, by dopasować wielkość podkładki czy opakowania do jego rozmiaru. Rodzaje rozmiarów podkładów pod tort mogą być różne, dlatego zawsze przed dokonaniem zakupu warto to zweryfikować. 

Gdzie kupić podkładki pod torty w różnych rozmiarach?

Najwyższej jakość produkty znajdziemy w dobrych sklepach internetowych. Szukając miejsca za dokonanie zakupów, zawsze warto zweryfikować opinie o danym sklepie. Możemy również wcześniej na próbę zamówić jeden z produktów, by mieć pewność, że spełni wszystkie nasze oczekiwania. Pamiętajmy, że opakowania cukiernicze powinny być trwałe i dobrze wyglądać, dlatego nie zawsze cena jest najważniejsza. 

Może ci się spodobać również:

Więcej od autora:

+ Tutaj nie ma komentarzy

Dodaj swój